روانشناسي

 
 
تفاوت اختلال پيش از قاعدگي و سندرم پيش از قاعدگي
|

فاوت اختلال پيش از قاعدگي و سندرم پيش از قاعدگي بسيار مهم مي باشد اكثريت زناني علائم قبل از قاعدگي را در يك يا دو هفته قبل از پريود تجربه مي كنند.

اين سندرم كه به عنوان سندرم پيش از قاعدگي (PMS) شناخته مي شود، مي تواند شامل تغييرات خلق و خو، نفخ، خستگي، سردرد و گرفتگي عضلات باشد.

در اينجا بايد توجه داشت كه با وجود اينكه PMS لذت بخش نيست، فرد را ناتوان نمي كند و فرد هنوز قادر به انجام كارهاي خود مي باشد.

اما براي برخي از افراد، هفته ها و روزهاي قبل از پريود ممكن است شخصيتي غيرقابل تحمل پيدا كنند. هنگامي كه علائم شديد شده و زندگي روزمره فرد را بهم بريزد ديگر فقط PMS نيست.

اين اختلال نارسايي پيش از قاعدگي (PMDD) است و بين ۳ تا ۸ درصد از زنان را در سال هاي باروري تحت تاثير قرار مي دهد. خوشبختانه، PMS و PMDD را مي توان از طريق درمان مناسب مديريت كرد.

‌‌‌ سندرم پيش از قاعدگي (PMS) چيست؟
PMS يا سندرم پيش از قاعدگي مجموعه‌اي از علائم فيزيكي و احساسي است كه بسياري از افراد در هفته‌ها و روزهاي قبل از قاعدگي تجربه مي‌كنند.

علائم فيزيكي PMS مي تواند شامل سردرد، نفخ يا اسهال، گرفتگي عضلات و درد سينه باشد. از نظر احساسي، فرد مبتلا به PMS ممكن است تغييرات خلقي، غم يا تحريك پذيري را تجربه كند.

ويژگي اصلي سندرم پيش از قاعدگي چرخه‌اي بودن آن است. اين بدين معناست كه مي توان انتظار داشت كه علائم قبل از هر قاعدگي پس از تخمك گذاري شروع شود و با اولين روز پريود به پايان مي رسد.

اگرچه سندرم پيش از قاعدگي بسيار رايج است، پزشكان و دانشمندان هنوز به طور كامل نمي‌دانند كه چه چيزي باعث آن مي‌شود و چرا افراد سندرم پيش از قاعدگي را به درجات مختلف تجربه مي‌كنند.

اما احتمالاً به تغييرات استروژن و پروژسترون مرتبط است، دو هورموني كه در طول فاز لوتئال به شدت تغيير مي‌كنند.

به نظر مي رسد اين تغييرات با علائم PMS مرتبط باشد. به عنوان مثال، ما مي دانيم كه سطوح بالاي استروژن باعث درد سينه مي شود و سردردهاي قاعدگي با قطع استروژن مرتبط است.


سندروم پيش از قاعدگي
PMDD چيست؟
PMDD يا اختلال نارسايي پيش از قاعدگي كمتر شايع است. PMDD يك اختلال افسردگي رواني قابل تشخيص است كه در راهنماي تشخيصي و آماري اختلالات رواني، ويرايش پنجم (DSM-5) آورده شده است.

علائم PMDD
۱۱ علامت PMDD وجود دارد و فرد براي اينكه مبتلا به آن تشخيص داده شود، بايد حداقل پنج مورد از علائم زير را تجربه كند. اين علائم عبارتند از:

احساس افسردگي يا نااميدي
احساس اضطراب يا سرگيجه
نوسانات خلقي شديد
احساس عصبانيت يا تحريك پذيري
كاهش علاقه به سرگرمي ها و دوستي ها
مشكل در تمركز
خستگي
تغيير در اشتها يا هوس غذايي خاص
مشكل خواب
احساس از دست دادن كنترل
علائم فيزيكي شامل حساسيت سينه، سردرد، درد و نفخ
مانند PMS، آنچه PMDD را از ساير اختلالات خلقي متمايز مي كند اين است كه به طور مداوم در فاز لوتئال رخ مي دهد. اگر فردي علائم خود را در طول ماه و نه تنها قبل از پريود خود تجربه مي كند، PMDD را تجربه نمي كند.

PMDD در طول يك يا دو هفته قبل از قاعدگي رخ مي دهد و سپس يك يا دو روز پس از شروع قاعدگي متوقف مي شود. در مقايسه با افسردگي عمومي، PMDD در نوسان است.

علائم فيزيكي كه اغلب با PMDD همراه است، آن را از افسردگي عمومي جدا مي‌كند، اگرچه همه افراد مبتلا به PMDD علائم فيزيكي را تجربه نمي‌كنند.

تفاوت هاي كليدي بين PMS و PMDD چيست؟
علائم سندرم پيش از قاعدگي و PMDD ممكن است با هم همپوشاني داشته باشد و اين مي‌تواند تشخيص اينكه كدام يك را تجربه مي‌كند، دشوار مي‌كند.

با اين حال تفاوت اصلي بين PMS و PMDD در شدت علائم مي باشد. PMDD، با زندگي روزمره تداخل مي‌كند و مي تواند بر بهره وري كاري، روابط و فعاليت هاي روزمره افراد تاثير بگذارد.

بسياري از افراد مبتلا به اختلال نارسايي پيش از قاعدگي احساس مي كنند كه كنترل خود را از دست مي دهند و تغييرات خلق و خوي آن ها شديدتر از افراد مبتلا به PMS است و مديريت احساسات را براي اين افراد سخت مي كند.

منبع:كانون مشاوران ايران-تفاوت اختلال پيش از قاعدگي و سندرم پيش از قاعدگي



:: ات مرتبط:

:: برچسب‌ها:
نویسنده : ravanshenas4455
تاریخ : 1401/10/10 
زمان : ۱۸
[ ]